top of page

Contextual Fit

ADDITION TO AN EXISTING ORDER

         In this assignment, the task is to expand upon the renowned Smith House, originally designed by architect Richard Meier in 1965. The addition should serve as a testament to a thorough analysis of the existing systems and design principles within the house, with the primary goal of preserving the original design's integrity.

       For this project, it is essential to contemplate conceptual parallels when planning the expansion, and you are also tasked with integrating a meta-concept or overarching narrative to address the new requirements of the homeowners. This approach will necessitate the introduction of new systems or patterns that were not present in the original residence.

Narrative:

Nick, one of the 21 players of the AIC soccer team who traveled to the Smith House after winning their national championship game, has been able to keep the trophy. Nick is majoring in Architecture one day while looking at the trophy he noticed the design of the trophy and thought of using the trophy as a Inspiration to one of his house designs. A few days later Mr.Smith asked Nick to design a Cardio Room and that's when Nick thought of using the trophy as his inspiration to make the Cardio room. 

meier-partners-smith-house-01.jpg

Hierarchy : Cardio room
Meta-Idea: Trophy

Sorting of Spaces:

Private:

Master Bathroom

Master Bedroom

Cardio Room 

Public:

Rooftop

Exercise Room

Loud:

Cardio Room 

Rooftop

Exercise Room

Quiet:

Master Bedroom

Master Bathroom

Group:

Rooftop

Individual:

Master Bedroom

Masteroom

Exercise Room

Contextual Analysis

Lower Level

Entry Level

Upper Level

Existing Building Systems & Patterns

FLOOR PLAN

Family Room

Excersie Room

upper patio

living room

bedroom

Family Room

Bath

Bedroom

Dining Room

Kitchen

Bath

lower patio

LOWER  LEVEL

UPPER  LEVEL

ENTRY LEVEL

        Subtraction on walls

PRELIMINARY DESIGN

Conceptual Meta Idea

To incorroporate my meta idea, the trophy, into my house, I utilized it as a central element for the overall structure. The trophy, acting as a deck, features handles that serve as skylights, allowing natural light to illuminate the space below. The deck  is supported by two columns, seamlessly connecting to my hierarchy which is the exercise room. To add an extra layer of intrigue, I extended my focus to the roof. Drawing inspiration from the trophy's handles, I incorporated their design into the roof structure.

419x7UV25yL.jpg

FINAL ELEVATIONS 

NORTH ELEVATION 

EAST ELEVATION 

SOUTH ELEVATION 

WEST ELEVATION 

Contextual Fit
Analysis & Design of Adding on

2D SECTION

SECTION 1:

SECTION 2:

3D SECTION

Transformation Process

85vrdf.gif

FINAL DESIGN

EXTERIOR RENDERS

bottom of page